Granville Park adult education centre

State-of-the-art adult education centre created in just 13 weeks

Requirement:
Lewisham Council wanted to create a new purpose-designed adult education centre at Granville Park, which would regenerate a brownfield site and provide a range of facilities for the local community.

Solution:
The Portakabin Group was awarded the contract to build the new centre using its versatile Yorkon building solution. Designed by Cartwright Pickard Architects and project managed by Mace, the three-storey centre has a contemporary design with timber solar shading to screen the windows on the south elevation, western red cedar cladding to bring texture and warmth, and slate grey panels to add further interest to the exterior.

“The state-of-the-art adult education centre at Granville Park has provided the area with a valuable local resource that is now enabling many local people to enrich their lives. The use of off-site construction has meant the project was completed much more quickly and has satisfied our requirements for a high-quality community facility.”
Councillor Chris Best, Cabinet Member for Culture, Lewisham Council

The 39 steel-framed modules that make up the building were manufactured off-site by the Portakabin Group and craned into position at Granville Park in less than a week, ready for the final stages of fitting out.

The off-site building method significantly reduced the programme time and guaranteed the quality of construction. It also overcame the issue of restricted site access. The building is constructed on split levels with retaining walls to accommodate the slope of the site.

The £3m centre was handed over on time and on budget just 13 weeks after the building modules arrived on site.

Facilities at the Granville Park Centre include a food studies laboratory, workrooms for art, woodwork, upholstery and metalwork, an IT suite, general classrooms and offices. The building also has a créche and an outdoor play area for children.

Jackie Warnes, Centre Manager at Granville Park, says: “We are very happy with the new facility. It is light and airy and provides a very pleasant environment for both staff and students. The building has exceeded our expectations.”

The centre’s contemporary design incorporates:

  • Timber solar shading to screen the windows on the south elevation
  • Western red cedar cladding to bring texture and warmth
  • Slate grey panels to add further interest to the exterior

Building Location